Sedan en lång tid tillbaka är vår kostnad för boende den största enskilda utgiften som både ensamstående och familjer har. lån och ränta plus övriga kostnader (som aviseringsavgifter och kostnader för uppläggning av krediter) upptar ofta uppemot hushållens halva budget.

Utöver detta har många också andra mindre lån. Dessa smålån, som kan ha tagits i samband med bilköp eller en renovering av lägenheten eller villan, kostar också pengar varje månad. Inte bara genom ränta på de lån man har, men i likhet med andra lån betalar man ofta en aviseringsavgift varje månad, vilken ofta kan motsvara kostnaden av en lunch i Malmö eller kanske två pizzor till fredagsmiddagen.

Oavsett hur höga utgifterna är för lån och ränta (oavsett om det gäller bostadslån eller andra typer av lån) varje månad finns det för de allra flesta all anledning att undersöka utbudet bland andra långivare för att hitta bättre och billigare alternativ.

Spara på lån och ränta.

Många har idag börjat jämföra sin långivare mot andra aktörer som kan ge krediter, och de flesta av dessa har insett att man kan egentligen inte säga att det alltid är bättre att byta storbanken mot ett mindre företag. På samma sätt är det omöjligt att säga att nya och mindre aktörer alltid är bättre och billigare an traditionella banker. Istället bör man ta en objektiv koll på den sammanlagda faktiska kostnaden för ens lån och ränta varje månad, för att sedan jämföra den med hela marknadens utbud av aktörer oavsett storlek.

Många har flera tusenlappar att spara månatligen på att byta från en dyr långivare till en billigare och det finns som tidigare nämnt flera delar av kostnaden än bara lån och ränta att titta på. Det bästa tipset är därför att använda sig av jämförelsetjänster på nätet, där man kan låta kreditinstitut, banker och övriga långivare tävla om att finansiera det lån vars kostnad man försöker att sänka.